Ets Atelier

Na mijn studie aan de kunstacademie in Arnhem, ben ik in deze mooie stad blijven wonen. Inmiddels woon en werk ik in het creatieve Klarendal waar ik al een jaar of vijftien mijn atelier heb. Vanaf januari 2019 ben ik mijn Ets Atelier begonnen om de etstechniek waar ik zo verzot op ben uit te dragen en te delen met anderen. 

Gelaagdheid

Als kunstenaar houd ik mij naast het tekenen, vooral bezig met de etstechniek. Ik heb al 25 jaar ervaring met het etsen, maar leer nog steeds bij. Ik ben gefascineerd hoe deze techniek je letterlijk tot diepere lagen voert. De gelaagdheid die je aan kan brengen in de etsplaat, vertaalt zich verrassend in de afdruk. 
Zelfs de fijnste lijntjes zijn terug te zien in de afdruk, dat krijg je in een tekening niet voor elkaar. Anders dan bij het tekenen is het etsen een indirecte en bewerkelijke techniek. Die omweg die je moet maken voordat je een afbeelding op papier hebt, vraagt een bepaalde concentratie en fysieke arbeid waarbij je nooit totale controle hebt. Deze verhouding tot het weerbarstige metaal en de onvoorspelbaarheid ervan, maakt dat de techniek zelf altijd iets toevoegt en je verrast. De mogelijkheden in de techniek zijn legio, dat maakt etsen zo spannend!

Ambassadeur

Naast mijn werkzaamheden als kunstenaar, ben ik ook op andere manieren met de etstechniek bezig. Van 2011 tot en met 2016 heb ik als projectcoördinator bij Stichting to the Etch enkele projecten geleid ter promotie van het etsen. Bij Productiehuis Plaatsmaken in Arnhem was ik 10 jaar op projectbasis werkzaam als meester-drukker; van het begeleiden van kunstenaars tot het afdrukken van oplages. Vanaf 2015 zijn Charlotte Ponjeé en ik samen de etsXpress begonnen en geven we workshops etsen aan kinderen in het basis – en voortgezet onderwijs.